Semená

Radiť podľa:
CHIA SEMIENKA (Salvia hispanica) Semienka Chia (čia) sú drobné semienka šalvie španielskej (Salvia hispanica) a mnohí im dnes hovoria “superpotravina”. Za túto prezývku vďačia predovšetkým svojej neuveriteľnej výživovej hodnote a schopnosti zadržovať vodu, vďaka čomu ich napríklad ľudia v oblasti dnešného Mexika používajú už 3000 rokov. Udržujú ich v kondícii, dodávajú im energiu a pomáhajú im zostať zdravými. Pri zvýšenej fyzickej aktivite alebo strese z našeho tela rýchlosťou blesku miznú všetky uložené živiny. Chia seminka majú živín doslova na rozdávanie (obsahujú napríklad 5 krát viac vápnika ako mlieko a 3 krát viac železa než špenát) a tak sú ideálnou zložkou jedálnička pre každého, kto chce svojmu telu dodávať dostatok antioxidantov, minerálov, bielkovín, vlákniny a omega-3 mastných kyselín potrebných na bezproblémové a zdravé fungovanie pohybového aparátu. Hýbete sa? Športujete? Potom si chia semienka zamilujete. Profesionálni športovci sú často ich pravidelnými užívateľmi, pretože im po všetkých stránkach zapadajú do jedálnička (rýchlo sa trávia, majú neutrálnu chuť a veľmi nízky glykemický index).
Viac informácií
KONOPNÉ SEMIENKO LÚPANÉ
Viac informácií
KONOPNÉ SEMIENKO NELÚPANÉ
Viac informácií
Ľan siaty (Linum usitatissimum) Ľan patrí k plodinám, ktoré sa pestovali už v starej Mezopotámii 6000 pred n.l. .Ide o jednoročnú bylinu, vysokú až 150 cm, má dlhý svetlo žltý koreň a listnatú rozvetvenú stonku. Listy sú dlhé až 3cm, čiarkovité, kopijovité, špicaté a celistvookrajové. Kvety sú dlhé a stopkaté, zostavené do vrcholíkového súkvetia. Používa sa predovšetkým v pekárenskom priemysle na výrobu rôznych druhov pečiva.
Viac informácií
QUINOA BIELA Mrlík čílsky je jednoročná bylina, ktorá býva v priemere vysoká od 1 do 2 metrov v závislosti na prostredí a genotype. Ide o veľmi variabilný druh. Stonky sú vzpriamené, rozvetvené alebo nevetvené. Farby širokých, členitých listov sú premenlivé. Keď je rastlina mladá sú zelené, neskôr s dozrievaním sa menia na žlté, červené až fialové. Je rovnako tetraploidný ako blízky príbuzný Chenopodium berlandieri pestovaný hlavne v Mexiku. Hlavný drevený koreň rastie do hĺbky, postranné korene rastú horizontálne a tvoria rozvetvený system, ktorý pomáha rastline odolať suchu. Kvety môžu byť obojpohlavné, ale aj samčie alebo samičie, sú opeľované vetrom. Zhluky kvetov v klbkách sú usporiadané do strapcovitových kvetenstiev. Tyčinky majú krátke nitky s peľnicami, čnelka má dve alebo tri blizny. Plodom je nažka obalená okvetím. Semeno je oblé, z dvoch strán spološtené, veľké 1 až 2,6 mm, môže mať čiernu, hnedú, fialovú, červenú, oranžovú alebo žltú farbu, ktorú spôsobuje živicový povlak s horkými saponínmi, ktoré sa musia pred konzumáciou odstrániť mechanicky (brúsením) alebo chemicky (namáčaním), následne sú semená biele. Semená pokusne vyšľachtených odrôd, bez horkých saponínov, boli ešte pred dozretím vyzobané vtákmi. Embryo semena tvorí 60% objemu a to má za následok vyšší obsah bielkovín mrlíku čílskeho v porovnaní s obilnými zrnami. Semená nemajú obdobie vegetačného kľudu a môžu klíčiť ihneď. V prípade, že nie sú ideálne podmienky na klíčnie, zostanú v pôde a vyklíčia o 2 až 3 roky. Ide o veľmi prispôsobivý druh, rastie od rovníkových oblastí až po Chile ( od 8° severnej šírky po 30° južnej šírky) a takmer od hladiny mora až do nadmorskej výšky 4000 m. Kultivary sú vyšľachtené s veľmi rozdielnou dobou rastu – 90 až 220 dní od zasadenia až po zber. Kvitne od mája do októbra, zber prebieha počas júla a augusta. Ide o krátkodennú rastlinu, počas kratšieho dňa kvitne skôr. Mrlík čílsky je možné pestovať aj v podmienkach, v ktorých obilniny už neplodia dostatočne. Počas rastu sa konzumujú čerstvé listy v rôznych šalátoch, vo väčšine sa využívajú hlavne zrelé semená. Melie sa z nich múka, ktorá má v spojení s obilnou alebo kukuričnou múkou výborné vlastnosti a je vhodná na pečenie chleba a rôznych keksov. Celé semená sa používajú na uvarenie kaší, zahustenie polievok, na výrobu cereálií a tiež sa z nich pripravuje pálenka “chica”. Múka z mrlíku čílskeho neobsahuje lepok, je vhodná pre celiakov. Semená sú dobrým zdrojom niektorých vitamínov – tiamínu, riboflavínu, kyseliny listovej, beta-karoténu, alfa-tokoferolu a vitamínu C, obsahujú 60% škrobu, 23% esenciálnych bielkovín, 5% sacharidov, 4 až 9% tuku, ich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g. V dnešnej dobe je mrlík čílsky cenený hlavne kvôli vysokej nutričnej hodnote a OSN ho klasifikovala ako jednu z plodín obsahujúcu veľmi vysoké percento bielkovín. NASA ho zaradila ako vhodnú plodinu do výskumného programu, ktorého výsledky by umožnili podporovať a udržať ľudský život behom dlhých vesmírnych letov riadených človekom. Rovnako je jednou z plodín zaradenou do programu Fair Trade, ktorý okrem iného garantuje spravodlivú cenú pokrývajúcu náklady na produkciu a životné potreby.
Viac informácií
QUINOA ČIERNA Mrlík čílsky je jednoročná bylina, ktorá býva v priemere vysoká od 1 do 2 metrov v závislosti na prostredí a genotype. Ide o veľmi variabilný druh. Stonky sú vzpriamené, rozvetvené alebo nevetvené. Farby širokých, členitých listov sú premenlivé. Keď je rastlina mladá sú zelené, neskôr s dozrievaním sa menia na žlté, červené až fialové. Je rovnako tetraploidný ako blízky príbuzný Chenopodium berlandieri pestovaný hlavne v Mexiku. Hlavný drevený koreň rastie do hĺbky, postranné korene rastú horizontálne a tvoria rozvetvený system, ktorý pomáha rastline odolať suchu. Kvety možu byť obojpohlavné, ale aj samčie alebo samičie, sú opeľované vetrom. Zhluky kvetov v klbkách sú usporiadané do strapcovitových kvetenstiev. Tyčinky majú krátke nitky s peľnicami, čnelka má dve alebo tri blizny. Plodom je nažka obalená okvetím. Semeno je oblé, z dvoch strán spološtené, veľké 1 až 2,6 mm, môže mať čiernu, hnedú, fialovú, červenú, oranžovú alebo žltú farbu, ktorú spôsobuje živicový povlak s horkými saponínmi, ktoré sa musia pred konzumáciou odstrániť mechanicky (brúsením) alebo chemicky (namáčaním), následne sú semená biele. Semená pokusne vyšľachtených odrôd, bez horkých saponínov, boli ešte pred dozretím vyzobané vtákmi. Embryo semena tvorí 60% objemu a to má za následok vyšší obsah bielkovín mrlíku čílskeho v porovnaní s obilnými zrnami. Semená nemajú obdobie vegetačného kľudu a môžu klíčiť ihneď. V prípade, že nie sú ideálne podmienky na klíčnie, zostanú v pôde a vyklíčia o 2 až 3 roky. Ide o veľmi prispôsobivý druh, rastie od rovníkových oblastí až po Chile ( od 8° severnej šírky po 30° južnej šírky) a takmer od hladiny mora až do nadmorskej výšky 4000 m. Kultivary sú vyšľachtené s veľmi rozdielnou dobou rastu – 90 až 220 dní od zasadenia až po zber. Kvitne od mája do októbra, zber prebieha počas júla a augusta. Ide o krátkodennú rastlinu, počas kratšieho dňa kvitne skôr. Mrlík čílsky je možné pestovať aj v podmienkach, v ktorých obilniny už neplodia dostatočne. Počas rastu sa konzumujú čerstvé listy v rôznych šalátoch, vo väčšine sa využívajú hlavne zrelé semená. Melie sa z nich múka, ktorá má v spojení s obilnou alebo kukuričnou múkou výborné vlastnosti a je vhodná na pečenie chleba a rôznych keksov. Celé semená sa používajú na uvarenie kaší, zahustenie polievok, na výrobu cereálií a tiež sa z nich pripravuje pálenka “chica”. Múka z mrlíku čílskeho neobsahuje lepok, je vhodná pre celiakov. Semená sú dobrým zdrojom niektorých vitamínov – tiamínu, riboflavínu, kyseliny listovej, beta-karoténu, alfa-tokoferolu a vitamínu C, obsahujú 60% škrobu, 23% esenciálnych bielkovín, 5% sacharidov, 4 až 9% tuku, ich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g. V dnešnej dobe je mrlík čílsky cenený hlavne kvôli vysokej nutričnej hodnote a OSN ho klasifikovala ako jednu z plodín obsahujúcu veľmi vysoké percento bielkovín. NASA ho zaradila ako vhodnú plodinu do výskumného programu, ktorého výsledky by umožnili podporovať a udržať ľudský život behom dlhých vesmírnych letov riadených človekom. Rovnako je jednou z plodín zaradenou do programu Fair Trade, ktorý okrem iného garantuje spravodlivú cenú pokrývajúcu náklady na produkciu a životné potreby.
Viac informácií
SEZAM INDICKÝ (Sesamum indicum) Sezam indický je jednoročná bylina z čeľade sezamových (Pedaliaceae). Má rovnú až 2m dlhú stonku, pozdĺžne oválne listy, biele alebo červené kvety pripomínajúce náprstník. Plodom sú toboľky, ktoré po dozretí pukajú a uvoľňujú malé ploché semienka. Sezamové semienka sa najviac využívajú v pekárenskom a cukrárskom priemysle, sú vhodné do zeleninových jedál, nátierok, omáčok a kaší. Doporučujeme k zeleným fazuľkám a pokrmom z ryže, mäsa a rezancov.
Viac informácií
SEZAM INDICKÝ (Sesamum indicum) Sezam indický je jednoročná bylina z čeľade sezamových (Pedaliaceae). Má rovnú až 2m dlhú stonku, pozdĺžne oválne listy, biele alebo červené kvety pripomínajúce náprstník. Plodom sú toboľky, ktoré po dozretí pukajú a uvoľňujú malé ploché semienka. Sezamové semienka sa najviac využívajú v pekárenskom a cukrárskom priemysle, sú vhodné do zeleninových jedál, nátierok, omáčok a kaší. Doporučujeme k zeleným fazuľkám a pokrmom z ryže, mäsa a rezancov.
Viac informácií
SLNEČNICA (Helianthus spp.) Slnečnica je jednoročná bylina, ktorá pochádza zo severnej Ameriky. Dorastá do výšky 0,4 až 3 m, stonka je nevetvená, svetlozelená a chlpatá v hornej časti, listy sú stopkaté. Súkvetie môže dosiahnuť priemer až 30cm, kvety sú žlté a plodom je nažka. Má bohaté využitie v pekárenskom priemysle pri výrobe mnohých druhov pečiva. Využíva sa aj na praženie a výrobu kvalitného oleja. Je zdrojom prírodných antioxidantov ako selén a vitamín E.
Viac informácií
TEKVICA (Cucurbitaceae sp.) Tekvica patrí do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae) čiže je príbuzná s cuketou, uhorkou a melónom. Je to jednoročná popínavá rastlina, pochádzajúca z oblasti Strednej a Južnej Ameriky. Do Európy sa dostala až počas výprav Krištofa Kolumbusa. Najskôr do Španielska, neskôr cez Francúzsko do Stredomoria. Do Česka sa dostala okľukou cez Turecko. Lúpané semienko sa používa predovšetkým v pekárstve pri výrobe rôznych druhov pečiva. Obsahuje dôležité minerály ako sodík, horčík a draslík. Tekvicové semienko je prírodným zdrojom zinku.
Viac informácií