HLIVA USTRICOVÁ MLETÁ (Pleurotus ostreatus)
Hliva ustricová je drevokazná huba z čeľade hlivovitých (Pleurotaceae). Klobúky svojím tvarom pripomínajú väčšie ustrice, podľa nich dostala hliva svoje druhové pomenovanie. Farba je závislá na vlhkosti vzduchu a podmienkach, v ktorých hliva rastie. Klobúky rastú na odumretých kmeňoch listnatých stromov od konca leta až do zimy, usporiadané v trsoch nad sebou. Hlivu je možné pestovať aj umelo. Má príjemnú, silno hubovú arómu, dužina je čisto biela.
V kuchyni sa využíva v mletej forme a rovnako aj v podobe sušených plátkov do hotových jedál, polievok a omáčok. V minútkovej kuchyni ju môžeme pridať do zeleninových alebo mäsových pokrmov, alebo pod dusené a pečené mäso.
Hliva ustricová vďaka obsahu polysacharidického beta 1.3 d-glukánu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krviniek mimo kostnej drene. Má pozitívne účinky proti bakteriálnym a pliesňovým chorobám, ekzémom, hemeroidom a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Štúdie preukázali, že hliva obsahuje 0,4 – 2,7% statínu v sušine ale aj beta glukány, terpény – hlavne pleurotín, ktorý je antibiotickou a antitrombotickou látkou.
Viac informácií