GOJI KUSTOVNICA ČÍNSKA
Goji (godži) sú malé červené bobule, rastúce na stredne veľkých kroch v Ázii. Existujú dve hlavné odrody kustovnice. Kustovnica čínska (Lycium chinensis), ktorá rastie prevažne v Číne a kustovnica himalájska (Lycium barbarum) rastúca v rôznych regiónoch Ázie, napr. Tibete alebo Mongolsku. Aj keď sú bobule goji v Európe pomerne neznáme, národy naprieč Áziou poznajú ich zdraviu prospešné účinky tisícky rokov.
V mieste pôvodu sa bobule konzumujú prevažne čerstvé a na prevoz do vzdialenejších miest sú šetrne usušené. Po usušení majú svetlo červenú farbu a veľkosť sušeného hrozienka. Pokiaľ sú uchovávané v suchom prostredí a nezvlhnú, zostáva ich konzistencia skôr chrumkavá. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, čerešňou a šípkami.
Plody kustovnice čínskej – goji sú označované ako všeliek, plod dlhovekosti či ovocie radosti. Traduje sa, že pokiaľ sa kustovnica pije vo forme čaju celý rok, prináša zdravie a dlhovekosť. Harmonizuje činnosť pečene a ladvín. Posiľuje obranyschopnosť a imunitu organizmu. Zlepšuje tvorbu krvi. Znižuje krvný tlak. Zvlhčuje pľúca (pomáha proti astme a alergiám). Podporuje sexuálne funkcie. Posiluje zrak. Znižuje hladinu cholesteroul a cukru v krvi.
Viac informácií