x

Cookies a GDPR

GASTRO - KOŘENÍ s.r.o.nepředává třetím stranám žádné osobní údaje kromě těch nutných pro uskutečnění platby a dopravy zboží k zákazníkovi. Službám třetích stran (Google) předáváme pouze anonymní token pro analýzu chování zákazníků. Více pod odkazem Ochrana osobních údajů nebo Cookies Přijmout výchozí nastavení?

Podrobnější nastavení

Nezbytné cookies

Tyto položky jsou vyžadovány pro základní fungování webových stránek. Jako takové je nelze odmítnout nebo vypnout.

Analytické cookies

Tyto položky pomáhají provozovateli webových stránek pochopit, jak jeho webové stránky fungují, jak s nimi návštěvníci intereagují, odkud přicházení (vyhledávání, reklama,..) a o jaké zboží mají zájem. Tento typ úložiště neshromažďuje informace, které by přímo identifikovaly návštěvníka.

Sladké pečenie

Radiť podľa:
CITRÓNOVÁ KôRA (Citrus limon) Všetky druhy citrusov patria do čeľade rutovitých (Rutaceae), pričom mnoho z nich sa teší veľkej obľube. Ide o teplomilné dreviny pochádzajúce, až na malé výnimky, z oblasti, ktorá je zhora ohraničená severozápadnou Indiou a Čínou a zdola juhovýchodnou Austráliou a Novou Kaledóniou. Podstatnou charakteristikou je zvláštna stavba plodu – bobuľa s názvom hesperidium. Oplodie je zložené z vonkajšej časti – flavedy. Má zelenú, žltú alebo oranžovú farbu. Citrónová kôra sa používa pri výrobe sladkého pečiva, kyseliny citrónovej, džúsov a rôznych koncentrátov. Hodí sa na dochutenie pokrmov z rýb a plodov mora, na úpravu hydiny a pridáva sa do rôznych omáčok a paštét. Slúži na aromatizovanie likérov a cukrárskych výrobkov.
Viac informácií
PERNÍKOVÉ KORENIE Jemne mletá koreniaca zmes bez kypriaceho prášku určená do perníkov, vianočiek, mazancov, keksov a čajového vianočného pečiva.
Viac informácií
POMARANČOVÁ KôRA MLETÁ (Citrus sinensis) Citrusy (Citrus spp.) sú rastliny z čeľade rutovitých (Rutaceae). Ide o teplomilné dreviny, ktoré pochádzajú z oblasti ohraničenej Indiou a Čínou na severe a Austráliou a Novou Kaledóniou na juhu. Spoločným znakom týchto rastlín je prítomnosť silíc, ktoré sú koncentrované v listoch, plodoch a kvetoch. Plody sú žltozelené až oranžové (citrón, pomaranč, limetka, bergamont, citrónovník tŕnitý a mnoho ďalších). Pomarančová kôra sa v kuchyni využíva na výrobu pečiva a cukrárskych produktov, používa sa rovnako aj na dodanie vône nápojom a čajom.
Viac informácií
ŠKORICA MLETÁ (Cinnamomum cassia) Ku komerčne najvýznamnejším druhom škoricovníkov patria dva druhy. Škoricovník čínsky (Cinnamomum cassia), kde sa kôra získava z vetiev starších stromov. Je menej aromatická a tmavšie sfarbená. Ďalším druhom je škoricovník ceylonský (Cinnamomum verum), ktorý pochádza z Indie. V tomto prípade sa kôra získava z trojročných výhonkov. Oba druhy sú tropické dreviny z čeľade vavrínovitých (Lauraceae). Škorica pochádza z Cejlónu. Dnes sa pestuje na plantážach v Indii, Indonézii, Číne a vo Vietname vo forme malých kríkov. V európskej kuchyni sa škorica využíva predovšetkým na dochutenie a dodanie vône sladkým pokrmom, tortám a múčnikom, používa sa do varených vín a punčov, pridáva sa do kompótov, kečupov a na dochutenie tradičnej rajčinovej omáčky. V ázijskej kuchyni má omnoho širšie využitie, pridáva sa do mnohých koreniacich zmesí, ale aj do strukovín, obilnín a pokrmov zo zeleniny.
Viac informácií
ŠKORICA MLETÁ CEJLÓNSKA Škorica ALBA z Cejlónu je najkvalitnejšou škoricou na svete. Má veľmi intenzívnu sladkú chuť a vôňu. Rozpoznáte ju jednoducho tak, že ju priamo ochutnáte. Zaručene na prvý pokus spoznáte rozdiel medzi cejlónskou škoricou a jej kolegyňou škoricou cassia, ktorá je lacnejšia a omnoho menej kvalitná. Škorica je vhodná snáď do všetkých druhov sladkých pokrmov – do raňajkových cereálií, jogurtov, pečiva, báboviek, koláčov, muffinov, ovocia a sladkých nápojov. Jablká a škorica sú ako orechy a med – výborne sa k sebe hodia. Kedykoľvek pečiete niečo s jablkami, nezabudnite, spolu s hrozienkami, pridať aj dostatočnú dávku škorice. Vôňa je neopísateľná. Podobnou vynikajúcou kombináciou sú slivky so škoricou. Škorica sa používa aj v slaných jedlách a to hlavne v kombinácii s cesnakom. Na Strednom Východe je populárnou prísadou do jedál z kuraťa, jahňacieho a rýb.
Viac informácií
ŠKORICOVÝ CUKOR Zmes mletej škorice a cukru. Používa sa na pečenie sladkých pokrmov, múčnikov, posypanie krupicovej kaše a palaciniek. Možno použiť aj na dochutenie kávy alebo do kompótov.
Viac informácií
VANILÍNOVÝ CUKOR Zmes cukru a vanilkovej arómy, ktorá sa používa na pečenie dezertov, vianočného pečiva, na prípravu varených vín, punčov a čajov, pridáva sa do cesta alebo slúži na posypanie či obalenie cukrárskych produktov.
Viac informácií
VANILKA MLETÁ (Vanilla planifolia) Vanilkové tobolky sú plodom tropickej popínavej liany z čeľade vstavačovitých (Orchidaceae). Vystupujúca až niekoľko metrov dlhá stonka má vzdušné korene, ktorými sa pripútava k opore. Má dužinaté vajcovité listy a veľké krémové kvety. Pochádza z južného Mexika. V súčasnosti sa pestuje na Madagaskare, Réunione a Komorských ostrovoch. Dávno predtým, než si Mexiko podrobili Španieli, pridávali starí Aztékovia vanilku do horúcej čokolády a kakaa. Dnes sa vanilka používa predovšetkým na aromatizáciu mliečnych výrobkov, zmrzliny, pudingov, smotany, čokolády, likérov, krémov a najrôznejších cukroviniek, ale napríklad aj na dodanie vône tabaku. Vanilkový cukor si môžete vyrobiť aj doma – do uzatvárateľného pohára dáme jeden vyškrabaný vanilkový lusk spoločne s 200-250g cukru, necháme pôsobiť minimálne 5-6 týždňov.
Viac informácií
]VANILKOVÝ LUSK 18-19 cm (Vanilla planifolia) Vanilkové tobolky sú plodom tropickej popínavej liany z čeľade vstavačovitých (Orchidaceae). Vystupujúca až niekoľko metrov dlhá stonka má vzdušné korene, ktorými sa pripútava k opore. Má dužinaté vajcovité listy a veľké krémové kvety. Pochádza z južného Mexika. V súčasnosti sa pestuje na Madagaskare, Réunione a Komorských ostrovoch. Dávno predtým, než si Mexiko podrobili Španieli, pridávali starí Aztékovia vanilku do horúcej čokolády a kakaa. Dnes sa vanilka používa predovšetkým na aromatizáciu mliečnych výrobkov, zmrzliny, pudingov, smotany, čokolády, likérov, krémov a najrôznejších cukroviniek, ale napríklad aj na dodanie vône tabaku. Vanilkový cukor si môžete vyrobiť aj doma – do uzatvárateľného pohára dáme jeden vyškrabaný vanilkový lusk spoločne s 200-250g cukru, necháme pôsobiť minimálne 5-6 týždňov.
Viac informácií
VANILKA SLUSK 15-17cm (Vanilla planifolia) Vanilkové kapsuly sú plody tropickej popínavej liany z čeľade vstavačovitých (Orchidaceae). Vystúpavá až niekoľko metrov dlhá lodyha má vzdušné korene, ktorými sa púta k opore. Má dužinaté, vajcovité listy a veľké krémové kvety. Pochádza z južného Mexika. Dnes sa pestuje aj na Madagaskare, Réunione a Komorách. Dávno pred tým, než si Mexiko podrobili Španieli, pridávali starí Aztékovia vanilku do horúcej čokolády a kakaa. Dnes sa vanilka používa predovšetkým na aromatizáciu mliečnych výrobkov, zmrzliny, pudingov, smotany, čokolády, likérov, krémov a najrôznejších cukroviniek, ale napríklad aj na ovoňanie tabaku. Vanilkový cukor si môžete vyrobiť aj doma tým, že do uzatvárateľného pohára dáme jeden vyškriabaný struk vanilky spoločne s 200-250g cukru. Necháme pôsobiť minimálne 5-6 týždňov.
Viac informácií