Krajina pôvodu:
Španělsko
Použitie:
Listy drevnatej trvalky na dochutenie jahňacieho a králičieho mäsa.
Dostupnosť:
Popis:
ROZMARÍN LEKÁRSKY (Rosmarinus officinalic)
Rozmarín lekársky je stále zelená trvalka z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), vysoká až 1,5m. Má modrozelené listy voňajúce po živici a malé, fialovo sfarbené, kvety. Pochádza zo Stredomoria, kde dodnes rastie. V súčasnej dobe sa prevažne pestuje v Španielsku, Francúzsku, Amerike a severnej Afrike.
Rozmarín si zachováva svoju vôňu aj po dlhom varení, používa sa na ryby a morské plody, výborne dochutí dusené a pečené jahňacie, králičie a hydinové mäso, hodí sa k dusenej zelenine, zemiakovým pokrmom, ale aj na dochutenie omáčok a štiav k opekanému a grilovanému mäsu. Je súčasťou mnohých koreniacich zmesí (paella, gyros, kebab, barbecue aj.).