Krajina pôvodu:
Česká republika (podhůří Orlických hor)
Použitie:
Do údenín, na mäso aj ryby
Dostupnosť:
Popis:
KORIANDER MLETÝ (Coriandrum sativum)
Jednoročná bylina patriaca do čeľade mrkvovitých (Apiacea). Dorastá až do výšky 1 m a tvoria ju biele alebo ružové kvety, ktoré sú zoskupené do okolíkov. Pochádza zo západnej Ázie a oblasti Mediteránu. Dnes sa pestuje po celom svete.
Vňať koriandru máš špecifickú sladkastú prenikavú vôňu. Je známy tiež ako čínsky petržlen. Používa sa v mexickej, indickej a thajskej kuchyni do omáčok, dresingov, na hydinové a jahňacie mäso. Plody koriandru sa využívajú v kuchyni už od staroveku, majú sladkastú chuť a citrusovú vôňu. Sú súčasťou mnohých koreniacich zmesí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI – indický typ a iné). Je vhodný na hydinové mäso, ryby a morské plody, do polievok a omáčok, do strukovín a na zeleninu. Využívajú sa v pekárenskom a likérnickom priemysle.
Plody koriandru pomáhajú tráveniu, povzbudzujú črevnú peristaltiku a uvolňujú kŕče. Majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu a podporujú funkciu slinivky.