Krajina pôvodu:
Guatemala
Použitie:
Zvýrazňuje sladkú aj pikantnú chuť
Dostupnosť:
Popis:
KARDAMÓN CELÝ (Elettaria cardamomum)
Je takmer dva metra vysoká trváca rastlina z čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae). Kardamón rastie v dažďových lesoch južnej Indie (Kardamómové vrchy). V súčasnosti sa pestuje vo Vietname, Tanzánii a Papui-Novej Guiney. Najväčším svetovým vývozcom sa statala Guatemala. Do Európy sa dostal vďaka obchodným cestám. Z Konštantínopolu do Škandinávie, kde sa teší veľkej obľube dodnes, ho priviezli Vikingovia.
Zvýrazňuje sladkú aj pikantnú chuť, tvorí jednu z hlavných zložiek mnohých zmesí, používa sa do cukroviniek, sladkého pečiva, pudingov a zmrzlín (kulfi). Rozdrobenými tobolkami sa dochucuje ryža, dusené aj varené pokrmy, hodí sa do pečených jabĺk, mierne povarených hrušiek a ovocných šalátov. Je základom pre berbere, mleté kari, dals, masalu, pilaf, indický ryžový pudding (kheer) a zhug. Semená majú povzdbudzujúce účinky a používajú sa ako afrodiziakum, údajne sú vhodným prostriedkom proti nafukovaniu, boleniu brucha, zvracaniu a hnačke.