Krajina pôvodu:
Česká republika (oblast Bohušovic a Litoměřic)
Použitie:
Sušené špičky kôpru voňavého
Dostupnosť:
Popis:
KôPOR VOŇAVÝ (Anethum graveolens)
Jednoročná bylina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae), ktorá má vysokú (80-150 cm) dutú rozvetvenú stonku s listami rozdelenými do úkrojkov, kvety sú žltozelené a tvoria väčšie okolíky. Pochádza zo strednej Ázie.
V kuchyni má všestranné využitie pri konzervácii uhoriek, kapusty, cibule, do polievok a omáčok, vaječných a zemiakových jedál, do zeleninových šalátov, dresingov a majonéz. Kôprová silica sa používa pri výrobe likérov.
Plody sú bohaté na minerálne látky, zastavujú štíkútanie, podporujú funkciu žalúdka a čriev, zlepšujú chuť do jedla a sú osvedčené pri črevných kolikách. Priaznivo pôsobí na funkciu prsných žliaz a zvyšujú tvorbu materského mlieka.