Krajina pôvodu:
Indie
Použitie:
Do všetkých štipľavých porkmov a omáčok, nakladaných syrov a utopencov
Dostupnosť:
Popis:
CHILLI VLOČKY ČERVENÉ SO SEMENAMI 1-3mm (Capsicum frutescens)
Všetky druhy chilli pochádzajú z jedného druhu Capsicum tepin. Ide o plody veľkosti hrášku. Krajinou pôvodu chilli je Stredná a Južná Amerika. V súčasnosti sa tieto rastliny pestujú po celom svete. Plody môžu byť guľaté alebo špicaté, červené, zelené ale aj žlté. Spoločným znakom je väčší alebo menší obsah kapsaicínu, provitamínu A a vitamínu C. Štipľavosť sa meria v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Priemerný stupeň štipľavosti mletého chilli je stupeň 5-9/10 SHU.
Mleté chilli sa používa na dochutenie mnohých druhov omáčok, gulášov, polievok a ostatných pikantných pokrmov svetovej kuchyne.