Krajina pôvodu:
Čína
Použitie:
Na dodanie štipľavej chuti gulášom a omáčkam
Dostupnosť:
Popis:
CHILLI PAPRIČKY CELÉ
(Capsicum frutescens) ODRODA: Bird´s Eye
Všetky druhy chilli pochádzajú z jedného druhu Capsicum tepin. Ide o plody veľkosti hrášku. Krajinou pôvodu chilli je Stredná a Južná Amerika. V súčasnosti sa tieto rastliny pestujú po celom svete. Plody môžu byť guľaté alebo špicaté, červené, zelené ale aj žlté. Spoločným znakom je väčší alebo menší obsah kapsaicínu, provitamínu A a vitamínu C. Štipľavosť sa meria v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Priemerný stupeň štipľavosti mletého chilli je stupeň 5-9/10 SHU.
Mleté chilli sa používa na dochutenie mnohých druhov omáčok, gulášov, polievok a ostatných pikantných pokrmov svetovej kuchyne.