Krajina pôvodu:
Egypt
Použitie:
Neodmysliteľné korenie mnohých kuchyní
Dostupnosť:
Popis:
MAJORÁN (Majorana hortensis)
Majorán, rovnako ako mäta, pochádza z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), má 20-40 cm intenzívne voňajúcu stonku, obvajcovité listy a drobné ružové kvety. Pochádza zo Stredomoria a západnej Ázie.
Je neodmysliteľnou surovinou talianskej kuchyne, kde sa používa do omáčok, cestovín, na pizzu a pečenú zeleninu. V Grécku sa používa do pokrmov souvlaki, pečených rýb a gréckych šalátov. U nás sa používa na dochutenie zemiakovej a hrachovej polievky, do gulášov a omáčok, tradičných zemiakových placiek, do gazdovských omeliet, strukovín, obilnín. Využíva sa aj v mäsovom priemysle na dochutenie salámy a údenín.
Z majoránu je možné pripraviť aj čaj, ktorý lieči poruchy trávenia, podporuje tvorbu žlče a žalúdočných štiav, odstraňuje kŕče a celkovo ukľudňuje organizmus. Dezinfekčné kúpele z majoránu majú hojivé účinky.